Omenapuun leikkaus ja hoitaminen

Toivepiha tarjoaa omenapuun leikkausta ja hoitopalveluita. Hoidamme myös iäkkäiden ja hoitamattomien omenapuiden leikkaukset hellävaraisesti ja ammattitaidolla. Kun omenapuun leikkaus ostetaan palveluna, se kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Meiltä saat ammattilaisen tekemänä omenapuun istutukset, omenapuun istutusleikkaukset, kevätleikkaukset ja omenapuun lannoituksen. Autamme myös muiden hedelmäpuiden ja pihanhoitotoimenpiteissä.

Toivepiha on kokenut viherrakentamisen ammattilainen. Tarjoamme pihasuunnittelua, piharakentamista ja pihanhoitotöitä Länsi-Uudenmaan alueella ja Salon seudulla.

Omenapuiden leikkuutyö 55,-/tunti/puutarhuri sis. alv. 24% (min. 3 h). Matkakulut lisätään hintaan.

 

Omenapuun leikkaus

Omenapuun leikkaaminen on yleisin omenapuille tehtävä hoitotoimenpide. Omenapuut leikataan suuremman sadon ja paremman omenan laadun vuoksi. Omena kasvaa myös suuremmaksi, kun se kasvaa nuoremmassa oksassa. Omenapuuta leikkaamalla pidetään puut myös matalampana ja suositaan oksakulmia, jotka tuottavat paremmin satoa. Leikkaamatta jääneet omenapuut ovat tiheitä ja oksia kuivuu valonpuutteeseen, ilman harventavaa leikkausta.

Hoidata samalla myös pensaiden leikkaus

Hedelmäpuiden leikkuun ohessa hoituvat pensaiden leikkuutyöt, kuten marjapensaiden, syreenien, jasmikkeiden ja pensasaitojen hoitoleikkuut. Voimme toimittaa oksat pois tontilta tai hakettaa ne puolestasi.

Välineet omenapuun leikkaamiseen

Omenapuun leikkaus vaatii kunnolliset työvälineet ja työvarusteet. Käytämme ammattivälineitä työssä, jolloin leikkuujälki jää siistiksi. Siisti leikkausjälki on tärkeä, sillä se ei ole yhtä herkkä kasvitaudeille kuin epätasaiseksi jäänyt jälki. Myös oksakaulus tulisi jättää ehjäksi.

Omenapuiden hoitoleikkaus vaatii tietämystä puun kasvukäyttäytymisestä ja oksien leikkaustavasta. Omenapuun leikkaustarve on määritettävä oikein. Omenapuiden leikkausaika on joko syksyllä, kevättalvella suurimpien pakkasten jo mentyä ohi tai juhannuksesta elokuun puoliväliin. Kirsikkapuut ja luumupuut leikataan mieluiten elokuussa.

 

Omenapuun istutus ja hoito

Omenapuun kasvupaikaksi tulisi valita aurinkoinen ja suojaisa paikka. Maaperän tulisi olla hyvin vettä läpäisevä tai sellainen, että vesi ei jää siihen seisomaan. Jos maa on kosteaa tai savista, voi omenapuun istutuksessa käyttää kohopenkkiä. Istutusta varten kanttaa varata vähintään 80 cm syvyinen kasvualusta, istutuskuopan ollessa n. 50 cm. Omenapuun taimi olisi hyvä tukea tukikepeillä, jotka lyödään maahan ennen taimen asettamista. Näin edistetään juurtumista ja varmistetaan, että puu pysyy suorassa.

Puun tyvelle lisättävään maahan jätetään kastelukuoppa. Vastaistutettu puuntaimi on janoinen ja sen kasteluun tulisi varata reilusi, n. 20 litraa vettä.

Huomioi ristipölytys

Yksinäinen omenapuu tuottaa satoa yleensä huonosti, sillä se vaatii ristipölytyksen, eli toisen lajikkeen lähelleen pölyttyäkseen. Jos tilaa on vain yhdelle puulle, voidaan käyttää perheomenapuuta, johon on vartettu eri lajikkeita, jolloin nämä hoitavat pölytyksen keskenään.

 

Omenapuun suojaus

Omenapuun kuori on jyrsijöiden herkkua, mutta myös peuraeläimet saattavat syödä oksia ja järsiä runkoa. Puun ympäri paljaaksi syöty runko yleensä tappaa omenapuun. Vahinkoa voi vielä yrittää korjata haavankorjausaineilla, mutta jos vahinko on liian paha, ei sekään välttämättä auta.  Runko ja alaoksat olisi hyvä suojata tiheäsilmäisellä verkolla, joilla estetään sekä rusakoiden ja myyrien aiheuttamat tuhot. Nuoret taimet voi suojata talven ajaksi myös rungon ympärille kierrettävällä muovisuojuksella.

 

Tilaa hoitoleikkuut ammattilaiselta

Hyödynnä kotitalousvähennys ja tilaa puiden ja pensaiden leikkuutyöt ammattilaiselta. Käytössämme on ammattilaistason erikoisleikkurit, joilla saadaan siisti leikkauspinta hoidettaville puille. Näin vähennetään kasvisairauksia. Puutarhurit osaavat katsoa tarvittavat leikkaukset kasveille.

Hinta 55€ / tunti / puutarhuri. Minimityömäärä 3 tuntia.

Matkakulut lisätään hintaan:

  • Lohjan seutu 20€
  • muu Länsi-Uusimaa ja Salon seutu 35€
  • Pääkaupunkiseutu ja Turku 45€
  • Muu Etelä-Suomi ja Suomi sopimuksen mukaan
Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%.

 

Ota yhteyttä ja pyydä lisätietoja:

Sanna Moilanen
suunnitteluhortonomi / maisemasuunnittelija
Puh. 050 591 1234
sanna@toivepiha.fi