Päärynäpuun leikkaus ja hoito

Tilaa Toivepihalta päärynäpuun istutukset, lannoitus ja päärynäpuun leikkaus. Toivepiha on pihanhoidon ja piharakentamisen ammattilaine, joka tekee hedelmäpuiden ja marjapensaiden hoitopalveluita Espoon ja Lohjan välillä. Hedelmäpuut ja marjapensaat ovat usein osana keittiöpuutarhaa, joiden suunnitteluun ja rakentamiseen olemme erikoistuneet.

 

Päärynäpuun istutus

Päärynöitä istutetaan hyötykäyttöön, mutta myös koristeeksi. Päärynäpuun kasvupaikaksi tulee valita tuulelta suojaisa ja aurinkoinen paikka. Päärynäpuun kasvupaikan maan tulisi olla hyvin vettä läpäisevää, sillä juuret eivät saisi jäädä veteen maan jäätyessä.

Päärynä on myös ristipölytteinen hedelmäpuu. Tästä syystä kannattaa istuttaa vähintään kaksi eri lajikkeen päärynäpuuta, koska silloin molemmat tuottavat laadukkaamman ja runsaamman sadon. Istutusväli normaalikasvuisilla puilla on neljästä viiteen metriä, mutta päärynästä löytyy myös hillitymmin kasvavia lajeja, jotka voi istuttaa kahden tai kolmen metrin etäisyydelle toisistaan. Hillitymmin kasvavat lajikkeet tulisi istutuksen yhteydessä tukea, sillä niissä on pienempi juuristo.

Istutuksen jälkeisinä vuosina päärynäpuuta ei tarvitse lannoittaa.

 

Päärynäpuun leikkaus

Päärynäpuu leikataan keväällä, samoihin aikoihin kuin omenapuu, eli aikaisin keväällä. Päärynäpuun leikkaamisessa noudatetaan pitkälti samoja periaatteita kuin omenapuun leikkaamisessa, vaikka päärynäpuuta leikataan yleensä säästeliäämmin. Oikein leikattu puu tuottaa paremmin hedelmiä, laadukkaampaa satoa, eikä ole yhtä herkkä kasvisairauksille.

Leikkaamisessa poistetaan alle puolen metri korkeudesta lähtevät oksat ja luonnollisesti kuolleet oksat. Päärynäpuusta leikataan sisäänpäin kasvavat, toisiaan hankaavat tai liian tiheästi kasvavat oksat. Tihentymistä poistetaan heikoimmat oksat tai epäedullisesti kasvavat oksat.

 

Päärynäpuun hoitaminen ja suojaus

Päärynät eivät ole herkkiä sairastumaan ja ne saattavat olla hyvin pitkäikäisiä. Jos päärynä saa liikaa typpeä nuorena, sen sadontuotanto saattaa viivästyä. Kun taimivaihe on ohi, päärynäpuuta ei tarvitse enää lannoittaa. Ylöspäin kasvavia oksia voidaan taivuttaa narun avulla alaspäin. Puu tulisi suojata myyriä, jäniksiä ja rusakoita vastaan. Myyriä vastaan voi hankkia rungon ympärille kieputettavan muovisuojan. Jäniseläinten tuhoja torjutaan suojaverkolla, jonka pitäisi peittää alimmat oksat ja rungon alaosa. Runsaslumisina talvina rusakot saattava ylettää suojaverkon yli, mikäli lunta ei tallota tai lapioida ympäriltä pois. Suosittelemmekin korkean metalliverkon asentamista hedelmäpuun ympärille.

 

Tilaa hoitoleikkuut ammattilaiselta

Hyödynnä kotitalousvähennys ja tilaa puiden ja pensaiden leikkuutyöt ammattilaiselta. Käytössämme on ammattilaistason erikoisleikkurit, joilla saadaan siisti leikkauspinta hoidettaville puille. Näin vähennetään kasvisairauksia. Puutarhurit osaavat katsoa tarvittavat leikkaukset kasveille.

Hinta 55€ / tunti / puutarhuri. Minimityömäärä 3 tuntia.

Matkakulut lisätään hintaan:

  • Lohjan seutu 20€
  • muu Länsi-Uusimaa ja Salon seutu 35€
  • Pääkaupunkiseutu ja Turku 45€
  • Muu Etelä-Suomi ja Suomi sopimuksen mukaan
Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%.

 

Ota yhteyttä ja pyydä lisätietoja:

Sanna Moilanen
suunnitteluhortonomi / maisemasuunnittelija
Puh. 050 591 1234
sanna@toivepiha.fi