Vadelman hoito

Tilaa vadelmapensaiden hoito Toivepihalta ja anna ammattilaisen pitää vadelmista hyvää huolta. Meiltä saat osaavaa palvelua aina vadelmien istutuksesta leikkaamiseen ja lannoitukseen. Toivepiha on piharakentamisen ja vihertöiden kokenut osaaja.

Voit tilata meiltä myös pihasuunnitelmat ja piharakentamisen laadukkaasti toteutettuna kokonaisuutena.

 

Vadelman istutus

Vadelma tulisi istuttaa lämpimään, aurinkoiseen paikkaan ja multavaan kasvualustaan. Istutus tehdään usein kohomaahan. Voimme valmistella kasvupaikan esim. keittiöpuutarhan rakentamisen tai piharakentamisen yhteydessä. Istutuksen jälkeen saat ohjeet vadelmien hoitamiseen ja kasteluun.

 

Vadelman leikkaus

Vadelmarivistö pyritään pitämään leikkaamalla ilmavana, jolloin tautiherkkyys pienenee. Leikkauksen ansiosta valo jakautuu versoihin tasaisesti ja näin sato kypsyy tasaisemmin. Vadelman verso elää kaksi vuotta. Vasta toisena vuotena se tuottaa satoa, jonka jälkeen verso kuolee. Marjaa tuottaneet vadelman varret kannattaa leikata pois myöhään syksyllä tai aikaisin seuraavana keväänä.

Leikkaamalla vadelma pidetään tuottavana ja sillä estetään pensaita muuttumasta tiheiksi ryteiköiksi.

Kevätleikkauksen yhteydessä poistetaan myös talven vahingoittamat versot. Vadelmat leikataan aivan maanrajasta. Myös puutarhavadelman säästetyt versot lyhennetään/latvotaan sopivan mittaiseksi poiminnan kannalta.

 

Vadelman tuenta

Vadelmapensaiden tuenta on hyvin tärkeää. Tuennan ansiosta versot pysyvät suorempina ja järjestyksessä. Näin marjoista tulee makeampia, sillä ne saavat enemmän auringonvaloa. Vadelmat on myös helpompi poimia siististä rivistöstä.

 

Vadelman lannoitus

Vadelmaa lannoitetaan kompostilla tai marjoilla tarkoitetuilla vähätyppisillä lannoitteilla. Vadelman voi lannoittaa keväällä ja syksyllä sadonkorjuun jälkeen.

 

Tilaa hoitoleikkuut ammattilaiselta

Hyödynnä kotitalousvähennys ja tilaa puiden ja pensaiden leikkuutyöt ammattilaiselta. Käytössämme on ammattilaistason erikoisleikkurit, joilla saadaan siisti leikkauspinta hoidettaville puille. Näin vähennetään kasvisairauksia. Puutarhurit osaavat katsoa tarvittavat leikkaukset kasveille.

Hinta 55€ / tunti / puutarhuri. Minimityömäärä 3 tuntia.

Matkakulut lisätään hintaan:

  • Lohjan seutu 20€
  • muu Länsi-Uusimaa ja Salon seutu 35€
  • Pääkaupunkiseutu ja Turku 45€
  • Muu Etelä-Suomi ja Suomi sopimuksen mukaan
Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%.

 

Ota yhteyttä ja pyydä lisätietoja:

Sanna Moilanen
suunnitteluhortonomi / maisemasuunnittelija
Puh. 050 591 1234
sanna@toivepiha.fi